tirsdag 10. januar 2012

Jeg gleder meg til..

Jeg gleder meg til blomstring og utvikling i vårt måneskinnsbed som ble påbegynt høsten 2010. Det er selfølgelig veldig mye jeg gleder meg til i hagen:) Dette er en av mange gleder!


 I dette bed har jeg kun holdt meg til få farger som nyanser av sart gult, hvitt og sølv.Det var få av staudene som fikk tid til å blomstre i måneskinnsbedet første sommeren. Jeg har enda ikke fått sett de gule revebjeller, kremhvite kongslys, Phlomis russeliana, Iris Butter and Sugar, Hemerocallis " Double River wye, Iris Gulls wing, Rose The Pilgrim, Rose Gul fru Dagmar Hastrup, Eryngium og Akeleier Denver Gold i blomst enda i dette bed. 


 

Mange av staudene vokste kraftig i løpet av sommeren men fikk ikke blomstret. Så det er da vel ikke rart at jeg gleder meg? 
Dere vil nesten ikke tro hvor mye jeg har klart å spa ned i dette bed. Jeg er spesielt glad i Iris Variegata med stripete bladverk, de hvite løytanshjerter, Phlomis Russeliana og vårvortemelk som virkelig er med på å gi bedet karakter.
På våren er det forskjellige løkvekster som dominerer, etterfulgt av stauder og roser. Her har jeg laget en liste over noe av innholdet:) Jeg har skrevet hvilke av plantene som ofte selvsår seg eller kan være innvaderende på andre måter. Basert på egne erfaringer:)


6 x Euphorbia polychroma - Vårvortemelk
3 x Iris pseudacorus "Variegata" -Sverdlilje
  2 x Astilbe arendsii "Brautshleier" - Arendspir
3 x Trollius acaulis "Alabaster" - Dvergballblom
2 x Hemerocallis 'Double River Wye - Hybriddaglilje
  2 x Geranium pratense 'Laura' - Storkenebb

4 x Iris Butter and Sugar.
4 x phlomis Russeliana
3 x Iris Gulls Wing
1 x Rose The Pilgrim.

2 x Hvit Fredløs.
Ryllik- Credo
Marikåper- innvaderende.
Hvite Forglem mei ei- ivrig selvsåer, lett å luke vekk.
Ryllik The Pearl- Kan bli innvaderende
Artemisia- Powis Castle- Kan være innvaderende
Gule Revebjeller- kraftig selvsåer
Kremhvite Kongslys- Selvsåer
Sølvevigblom - Innvaderende
Lupin Chandelier -Selvsåer
Allium Mount Everest
Allium Multibulbosum
Akeleier- Denver Gold- selvsåer
Eryngium Giganteum- Silver Ghost.
x antall hvite og lysegule tulipaner, blandt annet Spring Green.
Narcisser
perleblomst
Snøstjerner.
Mange typer Hosta
Hvis det skulle bli trangt om plassen så er det bare å flytte vekk noen av plantene. Sist sommer var det også plantet noen sommerblomster i dette bed, det blir det neppe mer plass til. Heldigvis så blomstrer de forskjellige vekster ikke på samme tid, da ville det lett bli et kaos av blomster. Men mange av plantene er kun plantet med tanke på bladverk. En del luking av de ivrigste selvsåerne blir det også.Jeg må inrømme at tanken til dette bed fikk jeg av Claus Dalbys fantastiske Gul/hvite bed som du kan lese mer om i hans bok Mit haveliv. Har du enda ikke skaffet deg denne boken, så kjøp den! Jeg sverger du vil IKKE bli skuffet:)  Det er en fantastisk flott hagebok! Du kan bestille bøkene til Claus Hos capris.no

                           The garden will be even much nicer next year!
                                         
                                           Gode klemmer fra Ellen

14 kommentarer:

 1. Oj oj Ellen vad fint! Vilken inspiration jag fick nu!
  Kram Marie1

  SvarSlett
 2. Et virkelig herlig bedd:) Inspirerende:) Ha en flott dag i dag:)

  SvarSlett
 3. Hej Ellen.
  Rigtig flot bed - dejligt at det snart er forår.
  Ønsker dig en god dag.
  Knus Hanne Bente ♥

  SvarSlett
 4. Oj, det var mange planter på ein gong! Kor stort er måneskinnsbedet? Eg likte godt navnet og nydelige bileter. Å kor eg gledar meg til våren! Laga du deg plantekart før du planta i staudene slik at du har oversikt? Synest det er så vanskeleg å vite planteavstand.

  SvarSlett
 5. Takk for inspirasjonen! Kjenner det kribler nå å komme i gang ute i hagen :)
  Nydelige bilder du viser!

  SvarSlett
 6. Takk for titten,for en herlig hage du har. :)
  Du er like flink med hage som med interiør du Ellen.
  Ha en god ny uke.
  Klem M

  SvarSlett
 7. Ååhhh for eit herleg bed! Eg elskar planteoverflod ♥ du er berre så kunnskapsrik og inspirerande, Ellen! :) gledar meg som ein unge til å få "vera med ut" i hagen din når det vårast... ♥

  klem Lina

  SvarSlett
 8. Åååå så nydelig. Herlig å kose seg med hagebilder når sneen laver ned. Skulle ønske jeg var like flink som deg med blomstene. Har en hage som roper etter planter. Vi kjøpte huset for 2 år siden, og har prioritert oppussing, så til våren skal det plantes mer. Da kan jeg sikkert få litt tips fra deg.

  Klem Bente

  SvarSlett
 9. Hei Ellen:)...dette var lekkert!..rent og delikat:)) Rosen er det "the pilgrim" ?..liker at det står tett i tett..og så flott med listen du laget...fin oversikt:))
  Fin kveld ønskes deg:))

  SvarSlett
 10. Hei Ellen!!
  Du e så flenk å skriv te meg,tuuuuuuuuuusen takk :-) Du har utrolig masse fint,så e skjønna godt du gleda deg til vår og sommer. E har nu et prosjekt så eg også må prøv og få gjort ferdig til våren. Ha ei fin vekka :-) Klem i fra meg :-)

  SvarSlett
 11. Jeg kan næsten DUFTE dine blomsterbilleder. ÅH, jeg glæder mig til sommer og den blomstrende have igen.
  Kram

  SvarSlett
 12. Åh det ser då fräscht,friskt,fodigt o krispigt ut!Härliga bilder från din trädgård.
  KRAM från mig!

  SvarSlett
 13. Hei Inger Marie:) Nei det er en stilkrose som heter Pascali. Jeg kjøpte den som en "sommerblomst" Stilkroser er ikke akkuratt mine favoritter. Men denne har jeg hatt før og jeg synes den er ganske fin. Og med denne milde vinteren så står den like grønn og fin enda.

  SvarSlett
 14. SÅ mange flotte blomster og planter du har her. Måneskinnsbed er et treffende navn:-) Jeg falt for de hvite cosmosene og løyntnanshjertene.

  SvarSlett